Din lokala brandkonsult
HELSINGBORG
Filip Liljeqvist
din lokala brandkonsult i helsingborg
Tjänster
Brandteknisk rådgivning
Brandteknisk rådgivning kan vara aktuell vid nybyggnation, tillbyggnad eller renovering av byggnader för att säkerställa att brandskyddet uppfyller gällande lagkrav. Det kan också behövas vid installation av eldstad, där korrekt avstånd till brännbara material och säkerhetsåtgärder behöver beaktas. Vid ombyggnader av äldre byggnader kan rådgivning säkerställa att det befintliga brandskyddet anpassas till moderna krav.
Här är några exempel på brandteknisk rådgivning som jag som verksam brandkonsult i Helsingborg kan hjälpa er med:
Tillbyggnad av bostad
När du bygger ut eller gör annan ändring på ditt hus kan det krävas att brandskyddet ses över, till exempel för att säkerställa att utrymningsvägar, brandcellsgränser och skydd mot brandspridning uppfyller reglerna.
Nybyggnation av villa eller fritidshus
Vid nybyggnation av villa eller fritidshus behövs i flesta fall en brandskyddsbeskrivning som beskriver utformningen för att uppfylla gällande regler och krav. Det kan t.ex. handla om hur utrymningen ska utformas, vilken brandteknisk avskiljning som krävs och vilka brandtekniska krav som föreligger på bärverket i byggnaden.
Installation av eldstad eller skorsten
Vid installation av en ny kamin eller skorsten är det viktigt att säkerställa att byggnadens brandskydd är tillräckligt, inklusive rätt avstånd till brännbara material.
Komplementbyggnader som Attefallshus eller garage
Brandskyddet för mindre byggnader som placeras nära andra byggnader kan behöva ses över, särskilt när det gäller avstånd och skydd mot brandspridning till andra byggnader.
Inglasning av balkong
Vid inglasning av balkong kan det föreligga krav på brandteknisk avskiljning och/eller krav på skyddsavstånd. Har ni en bostadsrättsförening som ska glasa in era balkonger? Jag har erfarenhet från flera balkonginglasningar hos BRF:er.
Brandskyddsbeskrivning
I de flesta fall krävs en brandskyddsbeskrivning när du ska bygga nytt, bygga till eller göra en större förändring på befintlig byggnad.
En brandskyddsbeskrivning är en del av den tekniska dokumentation som lämnas in vid ansökan om bygglov eller startbesked, och den ska visa hur byggnaden uppfyller kraven på brandsäkerhet enligt Plan- och bygglagen (PBL) och Boverkets byggregler (BBR). Den beskriver bland annat utrymningsvägar, brandcellsindelning och brandskydd av bärande konstruktioner.
Strålningsberäkning
Vid fönsterbyte eller vid ändring som omfattar fönster i en byggnad kan det uppstå krav på att säkerställa skydd mot brandspridning mellan byggnader enligt Boverkets byggregler (BBR). En viktig aspekt i detta sammanhang är att uppfylla reglerna för hur mycket värmestrålning som får träffa närliggande byggnader vid en eventuell brand.
Strålningsberäkningar används för att fastställa om avståndet mellan byggnader, i kombination med byggnadens utformning, är tillräckligt för att förhindra brandspridning utan att det krävs brandklassade fönster.
Genom att analysera hur mycket värmestrålning som genereras och vilken påverkan den har på omgivande byggnader kan man ofta visa att brandskyddskraven uppfylls även med vanliga, ej brandklassade fönster. Detta kan minska både kostnader och byggnadstekniska begränsningar.
din lokala brandkonsult i helsingborg
0708-10 51 44
Kontakta mig
Har du några frågor? Tveka inte att ta kontakt med mig eller beskriv kortfattat vad jag kan hjälpa dig med så hör jag av mig till dig.